4 skvelé tipy ako osláviť Deň detí 🥳

Viete, že Medzinárodný deň detí sa neoslavuje len tak z rozmaru, ale má svoje opodstatnenie? Viete, kde a kedy vznikol? A aký bol jeho zámer?
 
Na tento deň som sa ako malá vždy tešila a verím, že nie len ja. V škole sme mali vždy špeciálny program, väčšinou sme sa neučili, ale išli niekam na výlet, do prírody a doma ma vždy čakal nejaký malý darček. 🥳
 
Teraz nastal ten čas, kedy ho slávime s našimi deťmi a snažíme sa im tento deň spraviť špeciálnym.
Viete ale, prečo tento sviatok vôbec oslavujeme?
 
A ak zháňate tipy na to, čím prekvapiť tento rok vaše ratolesti, tak čítajte ďalej. Kronchita pre vás prináša 4 skvelé tipy, ktoré detičky určite ocenia.
 
Deň detí nie je len slovenským výmyslom. Oslavuje sa v mnohých iných krajinách. Na Slovensku sa oslavuje od roku 1952.
 
 
ewdfew
 
 
Kde to celé začalo?
 
Myšlienka tohto dňa vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí v Ženeve v roku 1925. Na tejto konferencii zástupcovia krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete.
Po tejto konferencii viacero vlád zaviedlo vo svojich krajinách takýto deň, aby deťom urobili radosť, ale zároveň chceli poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete. A prečo práve 1. jún? To nie je úplne jasné, avšak tento dátum je na svete najobľúbenejší, oslavuje sa vo viac ako 21 krajinách z cca 145, ktoré ho majú zapísaný v kalendári. Aj keď prvotná myšlienka bola zamerať viac pozornosť na problémy týkajúce sa detstva, ako detská práca, zneužívanie a chudoba, dnes už tento zámer ustúpil do pozadia, ale túžba urobiť deťom radosť zostala.
 
Počas neho si uvedomujeme, ako sú pre nás deti dôležité. A ako nám záleží na ich šťastí, radosti a zdraví.
 
 
Kedy sa tento deň oslavuje?
 
Možno ste nevedeli, ale tento deň sa v rôznych krajinách oslavuje v iný deň. Napríklad v:
  • Španielsku ide o deň, ktorý pripadá na druhú májovú nedeľu,
  • Argentíne je to druhá nedeľa v auguste,
  • v Maďarsku sa od roku 1950 oslavuje poslednú nedeľu v máji,
  • v Japonsku 5. mája,
  • v Mexiku 30. apríla,
  • vo Venezuele tretiu júlovú nedeľu,
  • v moslimských krajinách 4. júla,
  • no a v Nemecku a Poľsku sa oslavuje rovnako ako u nás - 1. júna.
Niekde sa dokonca oslavuje celý mesiac, a to v africkej Guinei. A napríklad v USA sa od neho upustilo a na celoštátnej úrovni sa už neoslavuje.
 
Aj keď sa oslavuje po celom svete v rôzne dni, jedno je isté - odjakživa nezávisí na mieste. Najdôležitejšie je to, čo nám tento deň pripomína. A to je všade rovnaké.
 
 
 
4 tipy ako osláviť Deň detí
 
 
1. Piknik
Verím, že na začiatku júna už bude ustálené počasie a tak to poďme využiť! Pripravte si desiatu, ovocie, džúsy... Vezmite deku, na ktorú sa zmestí celá rodina a oslávte deň detí na pikniku. Ten má predsa rád každý. Vykúzlite skvelé rodinné popoludnie, ktoré všetkým urobí radosť. Nezabudnite deťom upiecť ich obľúbený koláč alebo buchty, alebo ich prekvapiť koláčikom z obľúbenej cukrárne.
 
2. Filmový večer
Keby sa tento rok predsa len počasie nevydarilo, alebo nemáte náladu na výlety po vonku, tak vyskúšajte filmový večer. Každé dieťa má rado rozprávky alebo dobré filmy. Pripravte pre nich filmový večer s obľúbenými filmami a pukancami.
 
3. Výlet
Jedny z najlepších spomienok sú tie z výletov. Prezrite si prírodu a vyšľapte spoločne kopec. Na vrchole si pripravte aj možno ten spomínaný piknik alebo sa po návrate späť odmeňte zmrzlinou.
 
 
4. Darček, ktorý zabaví, ale aj naučí
Takým darčekom je pracovný zošit alebo kartičková aktivitka. Detičky sa potešia, ale aj veľa naučia a to znie ako ideál. Pracovné zošity od Kronchity sú ideálnou voľbou na rozvíjanie detských vedomostí, zručností a jemnej motoriky a to všetko zábavnou formou. Výhodou je, že sú mnohonásobne použiteľné, pretože úlohy sú na suchý zips, takže sa dajú riešiť donekonečna. Takýto darček urobí radosť nie len na Deň detí, ale aj vždy, keď ho cez leto detičky otvoria alebo ich bude sprevádzať pri ceste na výlety.
 
 
 
Každý zošit sa dá zakúpiť samostatne alebo vo zvýhodnených balíčkoch.
 
Prajem každého dieťatku krásny Deň detí v kruhu najbližších. Verím, že si ho tento rok užijete naplno!  
Vaša Maťka